Розрахунки за кордоном: корисні поради

В останні роки багато українців, які подорожують за кордон, стали віддавати перевагу пластиковим карткам при здійсненні розрахунків. По-перше, це дозволяє безпечно перевозити свої гроші через кордон, по-друге, контролювати свої витрати, адже кожна покупка записується в онлайн-кабінеті вашого банку. Оплачувати товари за кордоном банківською картою також легко – кілька кліків і, здається, жодних труднощів з іноземною валютою.

Тим не менше, безготівковий розрахунок може мати подвійні наслідки. Як уникнути непередбачених витрат та інших неприємних моментів при розрахунках за кордоном - читайте далі:

1. Перед виїздом за кордон повідомте банк про ваші плани. З метою безпеки при використанні картки в іншій країні без відома банку, вона може заблокуватися після першої спроби оплати товару за кордоном.

2. Заводьте банківську картку у валюті країни, куди Ви подорожуєте. Більшість користувачів уявляє транзакцію як набір простих дій: заплатив карткою на касі і гроші списані з рахунку. Насправді, якщо продавець виставляє вартість у валюті, відмінній від вашої карти, платіжна система змінює її на відповідну. А оскільки сама система приймає лише долари або євро, може знадобитися конвертація валют.

3. Уникайте подвійної конвертації валют (платіжна система + валюта). Для цього зробіть так, щоб валюта продавця або карти збіглася з тією, яку використовує платіжна система (MasterCard працює з євро, VISA використовує долар США). Тоді подвійна конвертація вам не загрожує.

4. Щоб уникнути фінансових втрат, краще відкривати банківський рахунок з валютою країни відвідування. Два простих правила: їдете в Америку – беріть доларову карту, в Європу – єврову.

5. Відкрийте чіповану карту та додаткову про всяк випадок. Чіпові картки широко поширені в світі, а деякі точки обслуговування приймають виключно їх. Картка з чіпом надійніша, оскільки її алгоритм захисту складніший, ніж у магнітної. А щоб раптом не залишитися без грошей при втраті основної картки під час поїздки, замовте у відділенні банку додаткову.

6. Уникайте комісії за користування вашими грошима за кордоном. Комісія банку стягується за такі дії: видача готівки, конвертація валюти, використання кредитних грошей. Гроші знімайте в банкоматах вашого банку, а також в банках-партнерах – там комісія менша. Перед оформленням картки поцікавтеся, чи є представництва обраного вами банку за кордоном.

7. Найкраще платити на касі безпосередньо картою. Перед поїздкою або оплатою в онлайн-магазині перевірте, щоб на рахунку вистачало коштів і не треба було «влазити» в кредит або овердрафт.

8. Не використовуйте кредитну картку в підозрілих банкоматах. Це стосується переважно тих країн, мовою яких ви не володієте.

Ці поради допоможуть вам впевненіше почуватися в подорожах і краще контролювати свої фінанси. Тож, будьте фінансово грамотними та гарної Вам подорожі!

Складання бюджету: важливо та просто!
Ведення бюджету — це справжній порятунок для особистих фінансів. Люди, які відкриті для нового та не бояться запозичувати наймудріші рішення не тільки у східних філософів, а й у західних прагматиків, вже давно зрозуміли значимість бюджетування. Існує як мінімум 5 причин того, щоб вести домашній ...
Золоті правила особистих фінансів
Ви зможете забезпечити собі добробут і спокій на цілий рік, дотримуючись  правил ведення особистих фінансів. Поради ці нескладні і, здавалося б, просто таки само собою зрозумілі. Але часом буває так, що ми не помічаємо очевидного або не хочемо замислюватися про майбутнє, живучи тільки ...
ТОП-5 книг з основ фінансової грамотності
Існує безліч книг, які навчають тонкощам поводження з грошима, але як вибрати з усього масиву інформації найкращу з них? Для того, щоб мати можливість грамотно розпоряджатися своїми фінансовими активами, кожна людина повинна мати базові знання в області економіки та інвестування. Ми вважаємо, ...