Як вигідно взяти іпотеку

Бажання поліпшити свої житлові умови зустрічаються у більшості українців. І якщо немає власних готівкових коштів, яких вистачило б на покупку свого житла, то вихід тільки один - взяти кредит у банку. Дійсно, іпотека - задоволення не з дешевих. Та хіба ж не краще платити довше, але за своє, ніж віддавати гроші кожен місяць іншій людині за оренду житла?

Іпотека починається з вибору банку. Потрібно отримати його схвалення на оформлення іпотечного кредиту та знати суму кредиту, яку він вам схвалив. І тільки після цього бажано починати пошуки житла, виходячи з наявних можливостей.

Ідея Банк пропонує кредит на купівлю нерухомості на суму до 2 млн. грн. (до 60% від заставної вартості забезпечення) строком до 10 років з мінімальними вимогами до пакету документів. Кредит надається на умовах ануїтетної схеми здійснення платежів, що дозволяє позичальнику найбільш зручно спланувати свій сімейний бюджет на весь строк дії кредитного договору.

Можна виділити головні правила безпечної іпотеки. Їх варто дотримуватися, щоб не ускладнювати собі життя :

  1. Зберігайте спосіб життя, до якого Ви звикли. Іпотека не буде для вашої родини тягарем тоді, коли платіж не буде значущим.
    Платежі по кредиту не повинні перевищувати 30% вашого сімейного доходу. Але багато хто має кредити, які “з'їдають” 50% і більше сукупного доходу. Такі витрати виникають в надії на світле майбутнє: зарплату повинні збільшити чи на посаді підвищити. Натомість, будь-яка непередбачувана ситуація здатна підкосити фінансове становище позичальника: втрата роботи, хвороба, необхідний терміновий ремонт автомобіля і таке інше.
  2. Зпрогнозуйте доходи. Ваші витрати протягом багатьох років потерплять змін. Народження дітей, додаткова нерухомість, проблеми пов'язані з здоров’ям та багато іншого принесуть додаткові витрати. Оцініть та спрогнозуйте свої доходи приблизно на 5-10 років, не враховуйте в це свої тимчасові заробітки, премії і тд.
  3. Будьте готові заощаджувати і підготуйте суму, якої вистачить мінімум на рік. Життя може піднести взлети і падіння. Такий фінансовий запас допоможе Вам спокійно пройти тяжкий період і не взяти додаткових кредитів.
  4. Оформлюйте страхування життя. Так, страховка - задоволення не з дешевих, але це того варте. Це буде корисно, коли іпотечний кредит має тривалий період. 
  5. Оберіть правильне місце розташування. Ніколи не обирайте район лише за вартістю. Цей район має бути максимально комфортний для вас та вашої сім'ї. Врахуйте відстань та зручність руху міського транспорту до місця Вашої роботи, близьке розташування дитячого садка, школи, магазинів тощо;
  6. Розраховуйте площу квартири. Іпотечний кредит має багаторічну перспективу і вигідний для молодої сім'ї, тому потрібно наперед враховувати всі фактори;
  7. Співпрацюйте з банком. Якщо виникають проблеми одразу звертайтесь до банку та повідомте, що потрібна відстрочка або реструктуризація боргу. Банк зацікавлений в сплаті позичальником по кредиту вчасно та у повному обсязі, тому піде на зустріч.
     
Складання бюджету: важливо та просто!
Ведення бюджету — це справжній порятунок для особистих фінансів. Люди, які відкриті для нового та не бояться запозичувати наймудріші рішення не тільки у східних філософів, а й у західних прагматиків, вже давно зрозуміли значимість бюджетування. Існує як мінімум 5 причин того, щоб вести домашній ...
Золоті правила особистих фінансів
Ви зможете забезпечити собі добробут і спокій на цілий рік, дотримуючись  правил ведення особистих фінансів. Поради ці нескладні і, здавалося б, просто таки само собою зрозумілі. Але часом буває так, що ми не помічаємо очевидного або не хочемо замислюватися про майбутнє, живучи тільки ...
ТОП-5 книг з основ фінансової грамотності
Існує безліч книг, які навчають тонкощам поводження з грошима, але як вибрати з усього масиву інформації найкращу з них? Для того, щоб мати можливість грамотно розпоряджатися своїми фінансовими активами, кожна людина повинна мати базові знання в області економіки та інвестування. Ми вважаємо, ...