6 вагомих причин взяти кредит в Банку, а не у кредитних посередників

Нерідко буває досить складно взяти кредит у банку, оскільки постійно посилюються вимоги кредиторів. Особливо, якщо маєш заплямовану кредитну репутацію. На цьому фоні набагато простіше взяти позику в мікрофінансовій організації (МФО), оформивши її через інтернет. Комерційні посередники обіцяють допомогти не тільки грошима, а зробити все швидко і при цьому вимагають мінімум документів. В гонитві за легкими грошима люди досить часто закривають очі на наслідки їх отримання, забуваючи про вагомі переваги комерційного банку: надійність, безпечність та доступність.

Отже, які переваги має банк перед МФО та чим саме шкідливі мікропозики комерційних посередників?

1. Процентна ставка. Головна небезпека мікропозик ховається в «космічній» процентній ставці, яка часом сягає кілька сотень, тисячу процентів річних і навіть вище! Кредит в банку дешевший в десятки разів, а кредитна картка дозволяє користуватися позичкою більше місяця за символічну плату.

2. Розмір позики. Максимальна сума, яку може надати позичальнику банк “на руки” — 200-500 тис. грн. Кредит можливий на будь-які потреби: на ремонт, авто, меблі, техніку тощо. Розмір позики МФО здебільшого не перевищує 10-20 тис.грн.

3. Ризиковість. Боржники МФО ризикують потрапити в кабалу, боргову яму. Сума боргу зростає семимильними кроками і як наслідок повернути її перестає бути можливим. Водночас з Банком можна домовитись про канікули по сплаті боргу чи його рефінансування.

4. Надійність. Оформляючи позику на 10 днів, позичальник навіть не замислюється про річну ставку, а даремно. Часто клієнти не можуть розплатитися за короткострокові мікрокредити вчасно і починаються прострочення, пені, штрафи тощо. Ноу-хау таких організацій часто буває додатковий відсоток за користування кредитом і фраза "ознайомитися з договором зможете тоді, коли будете його підписувати".

Зазвичай МФО діють у формі звичайних ТОВ (товариств з обмеженою відповідальністю), або фінансових компаній. Тобто, більшість МФО — це навіть не кредитна спілка. До підприємства, яке виконує функції спілки де-юре таким не будучи, будь-яких юридичних претензій, які можна було б виставити саме кредитній спілці, пред'явити не вийде. В той час як функціонування банку регулюється рядом спеціалізованих законодавчих актів, а їх діяльність ретельно контролюється державними установами.

5. Безпечність. Працювати з комерційними посередниками небезпечно у зв'язку з ризиком розголошення конфіденційних даних. Менеджери МФО можуть продати контактні та інші особові дані позичальника іншим компаніям. Безпека конфіденційної інформації клієнтів комерційних банків, яка є банківською таємницею, гарантується законом.

6. Доступність. Банк надає можливість отримати кредит в межах від 30 хвилин до кількох годин за мінімум документів. Фінансові консультанти банку доступні протягом робочого дня або ж усі 24 години на добу! У більшості випадків служба підтримки МФО або не працює, або не бажає відповідати на питання потенційного клієнта.

Висновки досить очевидні: безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. У ситуації, коли дійсно терміново потрібні гроші, варто зайвий раз подумати і звернутися в надійну банківську установу, тому що в іншому випадку швидше за все доведеться оплакувати втрачені фінанси. Отже, обирайте розумом, а наведені нами переваги стануть Вам у пригоді.

Складання бюджету: важливо та просто!
Ведення бюджету — це справжній порятунок для особистих фінансів. Люди, які відкриті для нового та не бояться запозичувати наймудріші рішення не тільки у східних філософів, а й у західних прагматиків, вже давно зрозуміли значимість бюджетування. Існує як мінімум 5 причин того, щоб вести домашній ...
Золоті правила особистих фінансів
Ви зможете забезпечити собі добробут і спокій на цілий рік, дотримуючись  правил ведення особистих фінансів. Поради ці нескладні і, здавалося б, просто таки само собою зрозумілі. Але часом буває так, що ми не помічаємо очевидного або не хочемо замислюватися про майбутнє, живучи тільки ...
ТОП-5 книг з основ фінансової грамотності
Існує безліч книг, які навчають тонкощам поводження з грошима, але як вибрати з усього масиву інформації найкращу з них? Для того, щоб мати можливість грамотно розпоряджатися своїми фінансовими активами, кожна людина повинна мати базові знання в області економіки та інвестування. Ми вважаємо, ...