Золоті правила особистих фінансів

Ви зможете забезпечити собі добробут і спокій на цілий рік, дотримуючись  правил ведення особистих фінансів.

Поради ці нескладні і, здавалося б, просто таки само собою зрозумілі. Але часом буває так, що ми не помічаємо очевидного або не хочемо замислюватися про майбутнє, живучи тільки сьогоднішнім днем. Завдяки цьому фінансовому плану економії кожен зможе забезпечити собі гідне життя сьогодні і в перспективі.

План економії

1. Щомісячні відкладення

В ідеалі з кожної заробітної плати можна було б відкладати близько 20% коштів. Але, з одного боку, кожен повинен виходити зі своїх можливостей, а з іншого — не треба і фанатично витрачатися, оскільки таким чином Ви ніколи не зможете нічого накопичити.

2. Обдумані покупки

Не забувайте і про те, що не можна витрачати більше, ніж заробляєте, інакше Ви ризикуєте збанкрутувати. Не намагайтеся «встигнути» за сусідами чи колегами по роботі. Купуйте тільки те, що необхідно саме Вам, і тільки тому, що Вам це потрібно, а не для того, щоб щось комусь довести.

3. Вчасна оплата

Не забувайте оплачувати рахунки щомісяця, інакше Вам доведеться ще й платити штраф за прострочену оплату комунальних послуг або користування телефоном та Інтернетом.

4. Розумні вкладення

Ніколи не вірте схемам бізнесу, які обіцяють Вам швидко розбагатіти. Не варто хапати відкладені кошти і вкладати їх в сумнівні підприємства тільки тому, що вони гарантують Вам отримання мільйонів через десять днів роботи. Жоден з процвітаючих бізнесменів і мільйонерів не заробив свої капітали таким шляхом.

5. Страхування

Захистіть себе від ризику — застрахуйте себе, свою сім'ю, будинок, авто — адже в непередбачених ситуаціях виплати по рахунках можуть просто таки розорити Вас, а ось страховка буде дуже доречною.

6.  Фінансова грамотність з дитинства

З раннього віку навчайте дітей розумно поводитися з грошима. Якщо Ви даєте їм певні суми на кишенькові витрати кожного дня / тижня, нехай вони будуть здатні в кінці тижня розповісти Вам, на що вони витратили ці гроші і скільки відклали. Також, було б непогано оформити на дитину банківський рахунок і вчити її як з ним поводитися.

7.  На пенсію

З прожитими роками ми не молодшаємо, і про свою спокійну та ситу старість теж треба подумати заздалегідь. Краще якомога раніше відкрити депозит, на який Ви станете відкладати кошти — нехай це буде страховкою й певним доповненням до обіцяного всім нам державою пенсійного забезпечення.

Складання бюджету: важливо та просто!
Ведення бюджету — це справжній порятунок для особистих фінансів. Люди, які відкриті для нового та не бояться запозичувати наймудріші рішення не тільки у східних філософів, а й у західних прагматиків, вже давно зрозуміли значимість бюджетування. Існує як мінімум 5 причин того, щоб вести домашній ...
Золоті правила особистих фінансів
Ви зможете забезпечити собі добробут і спокій на цілий рік, дотримуючись  правил ведення особистих фінансів. Поради ці нескладні і, здавалося б, просто таки само собою зрозумілі. Але часом буває так, що ми не помічаємо очевидного або не хочемо замислюватися про майбутнє, живучи тільки ...
ТОП-5 книг з основ фінансової грамотності
Існує безліч книг, які навчають тонкощам поводження з грошима, але як вибрати з усього масиву інформації найкращу з них? Для того, щоб мати можливість грамотно розпоряджатися своїми фінансовими активами, кожна людина повинна мати базові знання в області економіки та інвестування. Ми вважаємо, ...