Навіщо банки дають кешбек

Кешбек - це додаткова функція пластикової картки: розраховуючись карткою, власник отримує частину від витраченої суми назад на свій рахунок. Кешбек може становити від 0,3 до 10%. Чим вище статус картки, тим більше кешбек. Наприклад, кредитна картка Card Blanche Online від Ідея Банку забезпечує своїм клієнтам повернення 5% за розрахунки карткою в інтернет-магазинах.

За чий же рахунок відбувається виплата цих відсотків? Адже банк не може просто так роздавати клієнтам гроші, він повинен отримувати прибуток. Джерелом кешбеку служить комісія, яку банк, що емітував (випустив) картку, отримує від банку-еквайра (банк, який встановлює термінали для розрахунків пластиковими картками). З кожної покупки, яку клієнт здійснює по карті, банк-еквайєр відраховує комісію на користь банку-емітента картки.

У чому ж тоді вигода банку від кешбеку?

По-перше, випускаючи картки з функцією кешбек, банк може залучити більше клієнтів - людям подобається отримувати бонуси.

По-друге, програми кешбеку стимулюють купівельний попит: клієнти будуть цілеспрямовано користуватися послугами тих магазинів і організацій, в яких вони можуть отримати винагороду, а значить, зросте обсяг розрахунків за картками.

До того ж, велика частина карт з функцією кешбек - це кредитні, а не дебетові картки. Знаючи про те, що витрачені суми частково повертаються, власники кредиток частіше виходять за рамки грейс-періоду. В результаті розмір кешбеку компенсує розмір відсотків за користування кредитом, які банк міг не отримати.

Для того, щоб користуватись функцією кешбеку в повній мірі, слід дотримуватись кількох правил:

1. Зверніть увагу, які організації беруть участь в бонусній програмі. Якщо ви рідко користуєтеся їх послугами або не користуєтеся зовсім, то вигода від такої кешбек-картки буде незначною.

2. З'ясуйте, у скільки вам обійдеться випуск картки та її річне обслуговування, щоб не виявилося, що замість бонусів ви отримаєте збиток. Оформлення кредитної картки в Ідея Банку цілком безкоштовне.

3. Уточніть, за які операції з картою вам буде нараховуватися бонус, щоб не очікувати винагороди марно.

4. Зверніть увагу, чи є ліміт для суми кешбеку. Як правило, банки встановлюють певну суму, понад якої кешбек клієнтові не нараховується.

5. Якщо картка з функцією кешбек є кредитною, то клієнт не отримує винагороди в разі виникнення заборгованості по кредиту.

Складання бюджету: важливо та просто!
Ведення бюджету — це справжній порятунок для особистих фінансів. Люди, які відкриті для нового та не бояться запозичувати наймудріші рішення не тільки у східних філософів, а й у західних прагматиків, вже давно зрозуміли значимість бюджетування. Існує як мінімум 5 причин того, щоб вести домашній ...
Золоті правила особистих фінансів
Ви зможете забезпечити собі добробут і спокій на цілий рік, дотримуючись  правил ведення особистих фінансів. Поради ці нескладні і, здавалося б, просто таки само собою зрозумілі. Але часом буває так, що ми не помічаємо очевидного або не хочемо замислюватися про майбутнє, живучи тільки ...
ТОП-5 книг з основ фінансової грамотності
Існує безліч книг, які навчають тонкощам поводження з грошима, але як вибрати з усього масиву інформації найкращу з них? Для того, щоб мати можливість грамотно розпоряджатися своїми фінансовими активами, кожна людина повинна мати базові знання в області економіки та інвестування. Ми вважаємо, ...