У чому різниця між дебетовими та кредитними картками?

Мабуть, сьогодні для більшості громадян найпопулярнішою банківською послугою є банківські картки, що, в залежності від своїх функціональних можливостей, поділяються на дебетові та кредитні. Однак багато людей не знають, в чому полягають відмінності між ними, тобто не знають, яку картку краще обрати для себе і як правильно нею користуватись.

Дебетові картки

При відкритті рахунку в банку Вам пропонують отримати картку, яку ще називають дебетовою. Ця картка є прив’язаною до поточного рахунку клієнта і дозволяє здійснювати купівлю товарів та послуг на суму, що дорівнює поточному вкладу клієнта.

Тобто спочатку необхідно відкрити рахунок в банку, далі покласти на нього кошти і все, Ви можете спокійно їх використовувати. Такі картки легко поповнюються. За допомогою таких них Ви можете розраховуватись в магазинах, інтернеті, переказувати кошти із картки на картку, а також просто знімати готівку в банкоматах.

Звичайно, дебетові картки бувають різних видів: зарплатні, пенсійні тощо. Важливо при оформленні картки ознайомитись з комісією щодо її обслуговування. Це може бути плата за її випуск, комісія за зняття готівки або переказ коштів та комісія за місячне або річне користування карткою.

При здійсненні розрахунків Ви використовуєте лише власні кошти. Тобто сама картка виступає у ролі гаманця. Але більш зручного та захищеного. Також до плюсів карток належить й те, що за деякими з них можна здійснювати покупки за кордоном. А ще позитивним є те, що багато банків нараховують відсоток на залишок коштів на картці. Тобто дебетова картка може слугувати для Вас депозитом.

Також на деяких дебетових картках є овердрафт - тобто існує можливість міні-кредиту. Такий кредит надається під певний відсоток та погашається повністю через поточні надходження на картку. Однак не потрібно плутати овердрафтну картку з кредиткою.

Кредитні картки

Кредитні картки відрізняються від дебетових, але не у всьому. За їх допомогою Ви також можете розраховуватись за товари та послуги в магазинах та інтернеті, знімати готівку або переказувати кошти. У деяких банках кредитна картка дає можливість використовувати лише банківські кошти, в деяких користуватись як власними коштами, так і грошима банку в межах кредитного ліміту. Тобто кредитна картка дає можливість зайти в мінус, але потім повернути цю суму та ще й без відсотків в межах пільгового періоду. Це дуже зручно, адже Ви можете з легкістю зробити потрібну Вам покупку і не відкладати кошти «довго і нудно».

При оформленні кредитної картки Вам варто ознайомитись із відсотковою ставкою, пільговим періодом та кредитним лімітом, а також з усіма додатковими комісіями.

Отже, вибираючи банківську картку, дізнайтесь про всі плюси та мінуси карток і виберіть той варіант, який найбільше підходить саме Вам.

Складання бюджету: важливо та просто!
Ведення бюджету — це справжній порятунок для особистих фінансів. Люди, які відкриті для нового та не бояться запозичувати наймудріші рішення не тільки у східних філософів, а й у західних прагматиків, вже давно зрозуміли значимість бюджетування. Існує як мінімум 5 причин того, щоб вести домашній ...
Золоті правила особистих фінансів
Ви зможете забезпечити собі добробут і спокій на цілий рік, дотримуючись  правил ведення особистих фінансів. Поради ці нескладні і, здавалося б, просто таки само собою зрозумілі. Але часом буває так, що ми не помічаємо очевидного або не хочемо замислюватися про майбутнє, живучи тільки ...
ТОП-5 книг з основ фінансової грамотності
Існує безліч книг, які навчають тонкощам поводження з грошима, але як вибрати з усього масиву інформації найкращу з них? Для того, щоб мати можливість грамотно розпоряджатися своїми фінансовими активами, кожна людина повинна мати базові знання в області економіки та інвестування. Ми вважаємо, ...