Вісім правил успішного користування кредиткою з фінансовою вигодою для себе

Використовувати кредитну картку для власного фінансового добробуту - просто, але не всі знають про правила, які можуть в цьому допомогти. На що звернути увагу, щоб кредитка не зіштовхнула Вас у боргову яму, а виявилася корисним інструментом?


Правило перше: відмовтеся від кредитки без пільгового періоду.
Переваги кредитних карток з грейс-періодом настільки важливі й очевидні, що користування кредитною карткою без пільгового періоду в сучасних умовах виглядає недоречним та небезпечним занадто великими фінансовими втратами. Наприклад, Ідея Банк пропонує своїм клієнтам пільгові періоди користування кредитними коштами строком до 3 місяців!

Правило друге. Завжди повертайте весь борг одразу.
Кредитна карта буде пов’язана з набагато меншими витратами, якщо Ви будете повертати всю суму, яку з неї зняли, до настання пільгового періоду замість того, щоб оплачувати відсотки по кредиту і повертати щомісячно за невелику частину боргу.

Правило третє. Намагайтеся не знімати готівку через банкомат.
Перш за все, рекомендація не знімати готівку з кредитної картки через банкомат обумовлена ​​вартістю цієї операції: в окремих банках вона доходить до 5% від суми, що знімається. «Підступність» комісії в тому, що Вам здається, що Ви платите за зняття готівку копійки, а насправді «набігає» відчутна сума.

Правило четверте. Ретельно вивчіть всі комісії.
При виборі кредитної картки (і навіть після цього - якщо Ви вже активно користуєтеся таким продуктом), доцільно ретельно вивчити комісії, тарифи і всілякі платежі, що стосуються цього фінансового інструменту. У першу чергу це потрібно для того, щоб не користуватися кредитною карткою на невигідних для Вас умовах, тоді як у інших банків можуть бути набагато більш привабливі пропозиції, які підходять за тарифами саме під Ваші потреби.

Правило п'яте. Користуйтеся кредиткою регулярно.
Останнім часом намітилася тенденція стимулювання банками клієнта в здійсненні платежів. Багато фінустанов встановлюють комісію за обслуговування неактивного кредитного карткового рахунку. Таким чином варіант «забути про кредитку надовго» може обійтися Вам в кругленьку суму, оскільки комісія може списуватися з рахунку автоматично, тобто у вас буде формуватися борг, на який будуть нараховуватися відсотки.

Правило шосте. Обмежте себе в ліміті.
Якщо Ви не впевнені, що зможете втриматися і не витратити всі гроші з картки, то краще заздалегідь встановити на кредитній картці, ліміт, наприклад, в 1000 гривень. Втім, і в цьому випадку Вам доведеться не менш ретельно стежити за своїми витратами, щоб не «влізти» в несанкціонований кредит.

Правило сьоме. Перш ніж користуватися овердрафтом - подумайте двічі.
Нарівні з кредитками, щоб «перехопити» до зарплати, українці люблять використовувати овердрафт або кредитну лінію, підв’язану, наприклад, під зарплатну картку. На перший погляд, це може здатися недорогим задоволенням, однак пільгового періоду у такого продукту практично ніколи не буває.

Правило восьме. Не економте на мобільному банкінгу та інтернет-банкінгу.
Єдине, на чому власнику кредитки не варто економити - це мобільний банкінг та інтернет-банкінг. Регулярне смс-інформування та можливість в будь-який час доби дізнатися про стан Вашого рахунку, а також можливість переглядати Ваші операції по картці захистять Вас від багатьох неприємностей. Як мінімум, це забезпечить постійний контроль за грошима - вони не «витечуть» непомітно під час шопінгу, а якщо до них отримають доступ шахраї, то не встигнуть зняти з рахунку все.

Складання бюджету: важливо та просто!
Ведення бюджету — це справжній порятунок для особистих фінансів. Люди, які відкриті для нового та не бояться запозичувати наймудріші рішення не тільки у східних філософів, а й у західних прагматиків, вже давно зрозуміли значимість бюджетування. Існує як мінімум 5 причин того, щоб вести домашній ...
Золоті правила особистих фінансів
Ви зможете забезпечити собі добробут і спокій на цілий рік, дотримуючись  правил ведення особистих фінансів. Поради ці нескладні і, здавалося б, просто таки само собою зрозумілі. Але часом буває так, що ми не помічаємо очевидного або не хочемо замислюватися про майбутнє, живучи тільки ...
ТОП-5 книг з основ фінансової грамотності
Існує безліч книг, які навчають тонкощам поводження з грошима, але як вибрати з усього масиву інформації найкращу з них? Для того, щоб мати можливість грамотно розпоряджатися своїми фінансовими активами, кожна людина повинна мати базові знання в області економіки та інвестування. Ми вважаємо, ...