Як правильно користуватися грейс-періодом

Кредитна картка дозволяє скористатися вигідною акцією в магазині, розрахуватися за покупки в інтернеті, або навіть влаштувати шопінг в Україні чи за кордоном, коли гроші закінчилися. На відміну від звичайного кредиту, кредитка оформлюється лише раз. Більше того, завдяки пільговому періоду кредитна картка дозволяє позичати гроші без сплати відсотків.

Пільговий період (грейс-період) - це термін, протягом якого клієнт може погасити свою заборгованість без нарахування відсотків. У середньому він триває від 30 до 62 днів. Ідея Банк пропонує кредитні картки з грейс-періодом до 3 місяців. Залежно від умов договору, клієнт має право і здійснювати оплату безготівковим шляхом, і знімати гроші з картки через банкомат. Головна умова пільгового періоду – це погашення суми боргу у встановлений термін в повному обсязi.

Щоб використання кредитної картки було зручним, головне - правильно визначити дату початку і закінчення пільгового періоду. Різні банки мають різні умови погашення заборгованості по картах з грейс-періодом. Для одних головне - часовi рамки, а кількість транзакцій не має значення. У інших для кожної транзакції своя дата погашення. Є також варіант, коли відлік починається з дня видачі картки, коли погашати треба до конкретного числа місяця і т.д. Часто пільговий період, наприклад, 62 дні, ділиться на дві частини: протягом перших 31 дня можна знімати гроші з рахунку, а протягом другої половини терміну борг треба повністю погасити.

Найчастіше по кредитним карткам встановлюють обов'язковий щомісячний платіж, який необхідно вносити незалежно від пільгового періоду. Зазвичай це близько 10% від суми позики. Через прострочення може бути нарахований штраф або анульовано пільговий період.

Крім пільгового періоду банки також можуть пропонувати знижки за розрахунки онлайн або бонуси за покупки в магазинах (наприклад, повертають відсоток від витрачених коштів - кешбек). На ці кошти відсотки не нараховуються. Тому при оформленні кредитки важливо вибрати найвигідніший варіант.

Обов'язково погашайте всю заборгованість, інакше на залишок будуть нараховуватись відсотки за ставкою, встановленою в договорі. Також, якщо ви не внесли гроші у встановлену дату, відсотки автоматично нараховуватимуться на всю суму заборгованості.

Звертайте увагу, що день погашення кредиту і день зарахування коштів на ваш картковий рахунок можуть не збігатися. Це відбувається при поповненні рахунку через банкомат, при переказі грошей з іншого банку і через поштові відділення.

Складання бюджету: важливо та просто!
Ведення бюджету — це справжній порятунок для особистих фінансів. Люди, які відкриті для нового та не бояться запозичувати наймудріші рішення не тільки у східних філософів, а й у західних прагматиків, вже давно зрозуміли значимість бюджетування. Існує як мінімум 5 причин того, щоб вести домашній ...
Золоті правила особистих фінансів
Ви зможете забезпечити собі добробут і спокій на цілий рік, дотримуючись  правил ведення особистих фінансів. Поради ці нескладні і, здавалося б, просто таки само собою зрозумілі. Але часом буває так, що ми не помічаємо очевидного або не хочемо замислюватися про майбутнє, живучи тільки ...
ТОП-5 книг з основ фінансової грамотності
Існує безліч книг, які навчають тонкощам поводження з грошима, але як вибрати з усього масиву інформації найкращу з них? Для того, щоб мати можливість грамотно розпоряджатися своїми фінансовими активами, кожна людина повинна мати базові знання в області економіки та інвестування. Ми вважаємо, ...